Jan Willem Tuininga overleden

Bericht geplaatst op 29-05-2020

Het bestuur van Rood en Wit heeft deze week kennis genomen van het overlijden van Jan Willem Tuininga. Jan Willem was een getalenteerde sporter die zowel voor HFC en Rood en Wit veelvuldig voor de respectievelijk eerste elftallen is uitgekomen en in zijn jonge jaren een echte Spanjaardslaan-man was.
Jan Willem maakte, net zoals zijn broer Maarten,  deel uit van het Eerste Elftal van Rood en Wit dat in 1971, het landskampioenschap wist te behalen. Na zijn sportieve carriere is hij bestuurlijk van groot belang geweest voor de bloei van hockeyvereniging Alliance te Heemstede. 
Een uitvoerig In Memoriam zal worden geplaatst in de eerstvolgende Spriet. Het Rood en Wit bestuur wenst zijn familie veel sterkte met dit verlies. Mede door zijn prestaties in Rood en Wit 1 zal hij tot in lengte van dagen in onze gedachte zijn. Rust in vrede.

Het bestuur

In Memoriam Jan-Willem Tuininga

Jan-Willem kan gerekend worden tot één van de meest getalenteerde spelers die Rood en Wit heeft gekend. Hij was een Spanjaardslaan-kind, hij woonde om de hoek van het veld, speelde ook voor HFC 1. Hij was een volbloed all-rounder, vooral in het cricket: hij was een snel in het outfield met een prima ingooi, hij kon slow bowlen [leg-spin], maar ook snel met af en toe een gemene bouncer, tenslotte was hij een uitstekend middle-order batsman. Kortom, een speler die zijn plaats in het team meer dan waard was. Jan-Willem speelde van 1963 tot 1975 voor het Eerste. Hij maakte ook deel uit van het elftal dat in 1971 voor het laatst Rood en Wit tot landskampioen heeft gemaakt.

Als je zijn carrière in de statistieken bekijkt met de ogen van vandaag, dan zou je niet onder de indruk raken. Echter, in die tijd [van tijdcricket, geen buitenlandse coaches, vaak matige velden] golden andere maatstaven: je was soms gedwongen voor de ‘draw’ te batten, runs weg te geven als bowler om wickets te pakken of het sluiten van de innings van de tegenpartij te forceren. Jan-Willem was een echte teamspeler – hij speelde niet voor zichzelf, noch voor zijn gemiddelde. Hij speelde, althans in mijn herinnering, zeker competitief, maar ook omdat hij het spel leuk vond en het in al haar facetten excellent wilde uitoefenen.

Ik herinner mij bijvoorbeeld zijn snelheid bij het runnen: bij een wedstrijd tijden het Flamingo Junioren-toernooi, haalde hij mij bijna in tijdens de derde run en riep mij toe: “GVD harder, anders redden we het niet.” Hetzelfde ervoer Aryan van der Lei: Er werden meerdere malen 4 runs gelopen tijdens een eerste klasse wedstrijd. Kortom: Jan-Willem was een bovengemiddelde sportman, zowel qua prestaties als persoon. Aryan zegt het zo: “Sportief, zachtaardig, vriendelijk, geen vlieg kwaad, een kameraad.”

De statistieken van Jan-Willem Tuininga zien er als volgt uit:

Debuut in Rood en Wit 1 tegen Haarlem CC in1963 [16 jaar oud] en zijn laatste seizoen was in 1975. Hij speelde 122 Wedstrijden voor Rood en Wit 1, heeft 113 keer gebat [1.649 runs, gemiddelde: 15,86, met als hoogste score 57]. Als bowler nam hij 67 wickets tegen 19,15 runs [best bowling: 6 voor 32]. In het veld maakte hij 37 vangen. Ten slotte: Jan-Willem kwam 2 keer uit voor het Nederlands Elftal. 

Jan-Willem is na 1975 weinig meer op Rood en Wit geweest. Een enkele keer bij een jubileum en voor het laatst in 2012 toen de legendarische foto van alle Eerste Elftalspelers is gemaakt. Hij heeft evenwel altijd met sport bezig gehouden, naast cricket en voetbal met name tennis en hockey (eerst als speler van Alliance en later als trainer en opleider in Nieuw-Vennep). De laatste jaren sprak ik hem af en toe [bij Maarten, zijn broer]. Ondanks zijn slopende ziekte, bleef hij lange tijd opgewekt in het leven staan. Helaas, op den duur ging het niet meer en is hij 20 mei jongstleden overleden.

Hij ruste in vrede.

Hans Keman

 

Jan Willem staand meest rechts.Sponsors


Mededelingen


PARKEREN & ROUTE : VOLG VAN LIMBURG STIRUMSTRAAT PARKEERPLAATS s.v.p. bij de school (zie onder), niet bij de ingang cricketveld!
Volg route : Van Limburg Stirumstraat - niet naar Leidsevaartkant! LET OP ALLEEN PARKEREN IN DE ZIJSTRAAT VAN LIMBURG STIRUMSTRAAT (er staat een geel bord 'school' boven de Wagenweg) deze is 50 meter ten noorden van de wandelingang Wagenweg 240 bij EINDENHOUT. Vanaf parkeerplaats 200 meter lopen door het parkje met tuinkoepel naar het veld. Tas tillen svp, niet over schelpenpad trekken. Moet lukken :-). Auto's niet parkeren bij de ingang cricketveld. Lees verder

Beeldverslag van zaterdag 10 juli.
De strijd om de Posthuma Beker en de van Baasbank Trofee vastgelegd door Dorothee. Lees verder