Hugo Nelissen overleden

Bericht geplaatst op 19-03-2010

Op 17 maart 2010 bereikte ons het droeve bericht dat ons lid van Verdienste Hugo Nelissen onverwacht is overleden op de veel te jonge leeftijd van 47 jaar. Vele honderden (sport) vrienden en vriendinnen brachten Hugo op dinsdag 23 maart de laatste eer.De toespraak van de voorzitter alsmede het gedicht dat Erik van Muiswinkel voor zijn goede vriend heeft gemaakt, gedeclameerd door Kitty bij het afscheid in:

Hugo was een trouw lid van Rood en Wit en HFC .
Hij was een begenadigd cricketer, een fanatieke wicketkeeper en een motiverende stimulans voor zijn medespelers.

Zijn zwakke rug belette hem echter zijn geliefde sporten lang te kunnen blijven uitoefenen; zijn inzet voor onze vereniging op sportief en organisatorisch gebied zullen wij in dankbare herinnering houden.

Toespraak  bij het afscheid van Hugo door de voorzitter van Rood en Wit: Michel Derckx

Beste Hugo,

Ik vind het een eer dat Frederique mij gevraagd heeft vandaag te spreken. Ik zal als voorzitter van Rood en Wit tevens namens Kon. HFC het woord voeren. Want om maar met de deur in huis te vallen: je was een echte Spanjaardslaan man. Het is ook niet voor niets dat je met een omweg hier naartoe bent gebracht. Eerst moest afscheid genomen worden van de grond die je zo dierbaar is geweest.

Als jonge jongen ben je lid geworden van zowel HFC als Rood en Wit. Je voetballoopbaan in de jeugd ontwikkelde zich voorspoedig en het was logisch dat je uiteindelijk in de A1 bent beland. Daar diende zich echter ook voor het eerst jouw lichamelijk lot aan. Op het einde van je middelbare school periode ben je voor de 1e keer aan je rug geopereerd. Tevens liep je in deze periode tijdens een voetbalwedstrijd een complexe beenbreuk op.
In de senioren ontwikkelde je je verder als voetballer, voornamelijk in het 2e XI. Je speelde als middenvelder, je had een goed spelinzicht en je was een knokker in het veld. Dit alles heeft ook geleid tot een aantal optredens in het 1e XI. Na verloop van tijd ben je met je cricketvrienden gaan spelen in Zaterdag 3. Op een geheel andere wijze was dit voor jou ook een uiterst succesvolle voetbalperiode geweest.

Voetballen vond je leuk, maar je hart lag bij het cricket. Laten we eerst eens na de cijfers kijken. Uiteindelijk ben je 206 keer voor Rood en Wit 1 uitgekomen. Afgelopen dagen zeiden velen dat je helaas op jonge leeftijd heb moeten stoppen met cricket. De feiten weerspreken dit. Je maakte je debuut in 1978 op 16 jarige leeftijd. In 1997 speelde je op 35 jarige leeftijd je laatste volledige seizoen in het 1e. Je laatste optreden vond twee jaar later plaats. Dit betekent een tijdsspanne van 22 jaar cricket spelen in Rood en Wit 1.

In totaal heb je tijdens je loopbaan voor Rood en Wit 1 199 slachtoffers gemaakt: 150 vangen en 49 stumpings. Met deze stumpings voer je de Rood en Wit ranglijst aller tijden aan. 1992 moet een bijzonder jaar zijn geweest: in één seizoen 21 vangen en 12 stumpings, in totaal 33 slachtoffers. Je moet toen echt op je top zijn geweest.
Om dit aantal stumpings op zijn waarde te kunnen schatten moet een ieder zich realiseren dat 20 jaar geleden batslieden veel minder geneigd waren om uit hun grease te komen. Het cricket werd destijds toch anders gespeeld. Om 49 stumpings te kunnen maken moet je een echte topkeeper zijn geweest!

Ik wil het hebben over je commitment aan de club
Je bent je hele leven in hart en nieren een echte Rood en Witter geweest. Je hebt gedurende twee perioden in totaal 8 jaar in het bestuur gezeten, je hebt jarenlang een belangrijke rol vervuld in de Technische Commissie, je hebt in de jeugdcommissie gezeten en je hebt onze jeugd getraind.
Veel verhalen gaan over de jeugdkampen die op Vlieland werden georganiseerd en waar jij een van de drijvende krachten was. Uiteindelijk heeft deze jarenlange inzet geleid tot jouw benoeming in 1993 tot Lid van Verdienste.

Binnen Rood en Wit ben je ook van groot belang geweest door je mentorrol bij de jeugd. Het was je passie om jouw liefde en kennis van het spel over te brengen op jeugdspelers. Daar hebben vele generaties van mogen profiteren. Ik noem Bart Kuilman en Feiko Kloppenburg, later Mounier Bhoelan, nu jongens als Jaap Dickmann en Mats Prenen. Je investeerde echt in die jongens, variërend van helpen met school tot meenemen voor een etentje om de hele avond over cricket te kunnen praten.
Afgelopen jaar heb je binnen Rood en Wit een aantal jeugdkeepers onder je hoede genomen. Dit leidde tot enthousiaste verhalen. Het plan was om komend seizoen dit voort te zetten. Afgelopen jaar zat je ook in de coachingstaf voor het Flamingo Jeugd Toernooi. Zowel jij als de jongens hebben daar van genoten.

Als ik je sprak kwam vaak de periode Garry Hayes ter sprake. Dit heb je gezien als een geweldige periode waarbinnen het cricket binnen Rood en Wit veel professioneler werd aangepakt. Ik hoor je nog vertellen over de wijze waarop de trainingen georganiseerd waren.
Trainen met grote groepen, met doordachte roulatieschema’s en met een wekker in de kooi om te weten dat er weer doorgedraaid moest worden. Jij en Garry streefden naar professionaliteit en perfectie.

Ik heb net gehad over je commitment aan Rood en Wit, maar je was ook betrokken bij het cricket in veel bredere zin. Ik doe een greep:
Je bent jarenlang onderdeel geweest van de redactie van het Weekblad Cricket.
In 1994 was je assistent manager van het Nederlands XI dat toen in Kenia voor de ICC Trophy speelde.
Dit jaar ondersteunde je onze buren United in het verder professionaliseren van hun club.In april zou je een driedaags trainingskamp gaan leiden. Kortom, het was meer dan alleen Rood en Wit

Ik heb de afgelopen dagen veel Rood en Witters gesproken. En telkens vielen weer dezelfde woorden: fanatisme, passie, motivator, mentor en gangmaker, zowel binnen als buiten het veld. En de meeste anekdotes eindigden met een lach.

Hugo, ik sluit af en ik bedank je namens allen voor alles wat je voor Rood en Wit hebt betekent.

 

Je hebt mensen die van praten houden,
Fel, intens naar woorden zoeken,
Zelf denken, niet uit boeken
Onvermoeibaar zich vermoeien
Mensen die in woorden leven...
En dan had je Hugo.

Je hebt mensen die van cricket houden
Mensen die er veel van weten
Van de kracht en de finesses
Van het brein achter de spieren,
Mensen die voor cricket leven...
En dan had je Hugo.

Je hebt mensen die van bouwen houden
Van iets groots op poten zetten,
Vallen, opstaan, korte metten
Eraan sleuren, overtuigen,
Mensen die hun dromen léven...
En dan had je Hugo.

Je hebt mensen die in pijnen wonen
In de draden van hun wezen.
Chronisch, langzaam, lelijk lijden
In gevecht met medicijnen,
Mensen die in vlammen leven
En dan had je Hugo.

Je hebt mensen die gemiddeld leven
Met talenten, hoop en dromen
Mensen die er vast wel komen
Of er gaandeweg al zijn
Er zijn veel mensen zoals wij
Maar wij hadden Hugo.
 

E.v.M.
 

Hugo kwam 206 keer uit voor R&W 1, scoorde 1660 runs met een formidabele 93 als hoogste score eind tachtiger jaren op ons hoofdveld tegen Bloemendaal. Als fielder  wicketkeeper voert hij met 199 slachtoffer de all time fieldinglijst aan met maar liefst 199 slachtoffers, inclusief 49 stumpings. Bovendien was hij langdurig bestuurslid, jarenlang voorzitter van de technische commissie, trainer, motivator en gangmaker. Met zijn maatjes van R&W 1 heeft hij jarenlang op zaterdagmiddagen in HFC tenue de voetbalvelden in Haarlem e.o. onveilig gemaakt.

  Sponsors

Mededelingen

PARKEREN & ROUTE : VOLG VAN LIMBURG STIRUMSTRAAT PARKEERPLAATS s.v.p. bij de school (zie onder), niet bij de ingang cricketveld!
Volg route : Van Limburg Stirumstraat - niet naar Leidsevaartkant! LET OP ALLEEN PARKEREN IN DE ZIJSTRAAT VAN LIMBURG STIRUMSTRAAT (er staat een geel bord 'school' boven de Wagenweg) deze is 50 meter ten noorden van de wandelingang Wagenweg 240 bij EINDENHOUT. Vanaf parkeerplaats 200 meter lopen door het parkje met tuinkoepel naar het veld. Tas tillen svp, niet over schelpenpad trekken. Moet lukken :-). Auto's niet parkeren bij de ingang cricketveld. Lees verder

KNCB magazine CricketNL
Bekijk het nieuwste magazine van de cricketbond: CricketNL

CricketNL verschijnt wekelijks in het seizoen! Daarbuiten tweewekelijks. Lees verder