Duckworth/Lewis en... de buienradar

Bericht geplaatst op 20-06-2011

Toen Duckworth en Lewis 15 jaar geleden hun meesterwerk verrichtten, stond internet nog in de kinderschoenen.

Toen Duckworth en Lewis 15 jaar geleden hun meesterwerk verrichtten, stond internet nog in de kinderschoenen. De weersvoorspellingen waren nog lang niet zo betrouwbaar als nu. In het digitale tijdperk anno 2011 beschikken we echter over een geweldig middel om te voorspellen of en hoe laat het gaat regenen: de buienradar.
De cricketwereld heeft dit middel nog nauwelijks ontdekt, althans zo lijkt het. Want het komt
regelmatig voor dat alle weersverwachtingen droog weer voospellen t/m de eerste helft van de middag en daarna een wolkbreuk vanaf een uur of vier. De buienradar kleurt donkerrood. En vaak komt die de voorspelling ‘spot on’ uit.

Dan de opmerkelijke praktijk op zo’n dag op en langs de cricketvelden:
- De captains van beide teams bespiegelen allerlei scenario’s: Wat gaan we doen als we de toss
winnen? Bowlen of batten? Wat wordt de tactiek? Aanvallend of behoudend, wetende dat om
16.00 uur de hemel naar beneden komt?
- Langs de boundary is het weer eveneens het gesprek van de dag: “Als het maar droog blijft”.
Toch houdt iedereen er rekening mee, zonder het hardop te durven zeggen, dat er na vieren
geen bal meer wordt gebowld!
- Groundsmen, de aanwezige jeugd en spelers van het thuisspelende team zorgen ervoor dat de covers continu onder handbereik zijn.

Kortom, het heeft er alle schijn van dat de wedstrijd uitdraait op ‘match abandoned’, ‘no result’.
En in hoeverre houden de reglementen rekening met een dergelijke situatie? Wordt er (officieel) gebruik gemaakt van de buienradar? Helaas (nog) niet. We doen alsof er geen vuiltje aan de lucht is: De volledige 50 overs worden gewoon uitgebowld, dan de lunch en vervolgens zijn we verbaasd en voelt minstens één van de twee teams zich ernstig tekortgedaan als na 15,4 overs de hemel naar beneden komt. Volstrekt conform de eerdere voorspellingen. Umpires en scorers noteren hoe laat het is en iedereen vlucht naar binnen. Het grote hangen in het clubhuis en het wachten op drogere tijden is begonnen. De laptops en de D/L rekenprogramma’s worden opgestart. Maar alle aanwezigen weten beter: Vandaag komt het niet meer goed!
Was dat niet te voorkomen? Is het een idee om aan de hand van dit helaas maar al te vaak voorkomende praktijkvoorbeeld, een discussie op gang te brengen om dit soort geheel voorspelbare en frustrerende situaties, te helpen verminderen. Niemand zit hier immers op te wachten. Want dat dit soort gevallen zich niet beperkt tot de theorie van de meteorologen, heeft eenieder meermaals ondervonden. Soms als winnaar van de wedstrijd, soms als verliezer.
Het zou toch mogelijk moeten zijn om wedstrijden die onder dit soort omstandigheden worden gespeeld (of beter: VERspeeld) reeds vóór aanvang van de toss in te korten tot bijvoorbeeld twee keer 30 à 35 overs? Er is zelfs iets voor te zeggen om alle wedstrijden waarbij maar enigszins sprake is van onzekere weersvoorspellingen, in te korten tot twee maal eenzelfde aantal overs!
Zet een aantal kundige, vooruitstrevende cricketers met kennis van zaken aan tafel en vraag hen een oplossingsgericht plan uit te werken! Sceptici zullen beweren dat de buienradar het ook weleens mis heeft. Volledig mee eens. Maar de buienradar zit vaker ‘spot on’ dan dat de gemiddelde bowler de bal ‘op het spotje’ gooit. En in die sporadische gevallen waarin de voorspellingen het mis hebben?
Dat nadeel lijkt veel kleiner dan het grote voordeel van twee identiek ingekorte en eerlijk verlopen innings. Waarbij beide partijen vooraf precies weten waar ze aan toe zijn. Het bijna theoretisch nadeel van een wedstrijd die achteraf onterecht blijkt te zijn ingekort omdat de weersvoorspellingen ernaast zaten, weegt niet op tegen het beschreven voordeel van twee identieke innings.
Het middel om dit soort onnodige frustratie en onrechtvaardigheid te helpen voorkomen, ligt voor het oprapen. Laten we met onze tijd meegaan. Duckworth en Lewis deden dat 15 jaar geleden ook al.
Aan ons om hun levenswerk een vervolg te geven.

Ewald Dickmann



Sponsors

Mededelingen

PARKEREN & ROUTE : VOLG VAN LIMBURG STIRUMSTRAAT PARKEERPLAATS s.v.p. bij de school (zie onder), niet bij de ingang cricketveld!
Volg route : Van Limburg Stirumstraat - niet naar Leidsevaartkant! LET OP ALLEEN PARKEREN IN DE ZIJSTRAAT VAN LIMBURG STIRUMSTRAAT (er staat een geel bord 'school' boven de Wagenweg) deze is 50 meter ten noorden van de wandelingang Wagenweg 240 bij EINDENHOUT. Vanaf parkeerplaats 200 meter lopen door het parkje met tuinkoepel naar het veld. Tas tillen svp, niet over schelpenpad trekken. Moet lukken :-). Auto's niet parkeren bij de ingang cricketveld. Lees verder

KNCB magazine CricketNL
Bekijk het nieuwste magazine van de cricketbond: CricketNL

CricketNL verschijnt wekelijks in het seizoen! Daarbuiten tweewekelijks. Lees verder