Hans van Son, Lid van Verdienste van Rood en Wit, overleden

Bericht geplaatst op 17-07-2018

Op maandag 16 juli is ons Lid van Verdienste Hans van Son overleden. Een In Memoriam van de hand van Aryan van der Leij vindt u hierbij en in de Spriet.

 

Hans van Son (achterste rij, rechts met donkere R&W blazer)

 

Hans is overgebracht naar het Yarden Uitvaartcentrum Kennemerland, Zijlweg 183 te Haarlem, waar gelegenheid is om afscheid te nemen op vrijdagavond 20 juli van 19.15 - 20.00 uur.
De crematieplechtigheid zal plaatsvinden op zaterdag 21 juli  om 15.00 uur in Crematorium Haarlemmermeer, Hoofdweg 1100 te Nieuw-Vennep. Na afloop is er gelegenheid elkaar te ontmoeten in de ontvangstkamer van het crematorium.

Namens alle Rood en Witters wensen wij Tineke, Mikel, Erik en de kleinkinderen veel sterkte met het grote verlies van Hans.

Het Bestuur

Huib van Walsem, Voorzitter

 

Hans van Son, 23 april 1942 - 16 juli 2018

´Na een jarenlange liefdevolle verzorging van zijn vrouw Tineke, is de zon te vroeg ondergegaan´ vermeldt de rouwkaart. Hoewel het, toen we elkaar vorig seizoen nog eens zagen, duidelijk was dat Hans´ gezondheid tanende was, blijft het een schok als iemand daadwerkelijk overlijdt. Hans was een Rood en Witter in hart en nieren. Ook bij HFC heeft hij onder de lat gestaan, zoals vrijwel iedereen van zijn generatie zomer en winter aan de Spanjaardslaan te vinden was, maar cricket was een grotere passie. Hoewel passie … dat woord paste niet in het beeld van de lakonieke, rustige, boomlange man die hij was. Enig zweem van de hysterie die tegenwoordig het cricketveld teistert was Hans vreemd. Hij was er en je wist ook altijd wat je aan hem had. Als hij zijn dag had kon hij de bal met grote snelheid en een venijnige inswing onder in je stokken gooien (ik heb niet alleen met maar ook tegen hem gespeeld). De cijfers laten zien dat hij tussen 1960 en 1980 113 wedstrijden voor het eerste speelde, 212 wickets nam voor 3094 runs, tien keer vijf wickets of meer en twee keer zelfs 10. In die tijd kon er, als er tijd genoeg was, ´op de tweede innings´ gewonnen worden. In 1961 was het raak: ´Held van de dag was de jeugdige Van Son die in de eerste innings 5 voor 31 en in de 2de innings 5 voor 22 noteerde.´ Rood en Wit had dus meer runs dan Quick, na allebei twee keer batten. Maar er kon ook ´met innings´ gewonnen worden: zij in twee keer minder dan wij in een keer, maar dan moesten er wel twintig wickets (!) genomen worden. Ook daar deed Hans aan mee: hij rolde een keer het Excelsior van Koos Oosterhoff op met twee keer 7 wickets. Dat was in het tweede, dat toen net zo hoog speelde als ons eerste nu. In 39 wedstrijden nam hij, in die ´eerste klasse b´, 105 wickets voor 1409 runs. In die jaren beschikte Rood en Wit over zoveel talent, dat er wel eens stuivertje gewisseld werd tussen die teams: de perioden dat Hans voor een en twee speelde overlappen grotendeels. Zo staat hij in het jubileumboek bij het 100jarig bestaan op de foto van het eerste èn het tweede (1980), met zijn grote lichtgerande bril boven een forse snor. Met het eerste werd Hans maar liefst drie keer kampioen.  In 1962 was hij in bloedvorm, zo liet hij van Quick alweer geen spaan heel met 8 voor 31. In 1969 nam hij niet alleen op belangrijke momenten wickets, maar sleepte hij ook, samen met Jan Carel Luining,  als laatste mannen de buit binnen tegen (alweer) Quick. Die moeten wel zonovergoten nachtmerries van hem gekregen hebben! In 1971 had hij een topbijdrage met 32 wickets voor slechts 390 runs. In de tussentijd was hij ook met het tweede kampioen geworden van ´1b´ in 1964, dus ook op die foto staat ie. In later jaren speelde hij voor 2 en 3 en de veteranen. Volgens Huib van Walsem hebben ze er, tegen Almere uit (!), nog eens allebei 100 gemaakt. Ook heeft hij een heleboel voor de jeugd gedaan, wat beloond werd met het lidmaatschap van verdienste en de Davidson Memorial Cup (1980).

Hans was een echte familieman. Hij was vaak met Tineke op het veld te vinden en bracht ook twee zoons Mikel en Erik aan het spel. De laatste jaren, toen het met Tineke minder goed ging, heeft hij zich voor haar ingezet, de aanhef meldde dat al. Hij was, ook in dat opzicht, een prettige prachtvent. Een van de meest bijzondere herinneringen die ik aan hem heb is dat hij, met zijn auto-academische achtergrond, het in zijn hoofd had gehaald om coureur te worden. Dat ging echter in de klasse van de mini-cooper. Om dat met zijn lange lijf te kunnen had hij de stoel helemaal achterin vastgelast. Nu kon hij echter niet bij de knopjes op het dashboard. Geen nood, die had hij met tandeborstelstelen verlengd, ik zie ze nog voor me. ´Ja. Je moet toch wat,´ zei hij, lakoniek ´as ever´. Wij zullen hem, als vertegenwoordiger van de grootse periode die de club in het decennium tussen 1962 en 1971 kende maar ook als trouwe clubman, missen en wensen Tineke, Mikel, Erik en de kleinkinderen sterkte met het verwerken van het verlies.

Aryan van der Leij

 Sponsors


Mededelingen


PARKEREN & ROUTE : VOLG VAN LIMBURG STIRUMSTRAAT PARKEERPLAATS s.v.p. bij de school (zie onder), niet bij de ingang cricketveld!
Volg route : Van Limburg Stirumstraat - niet naar Leidsevaartkant! LET OP ALLEEN PARKEREN IN DE ZIJSTRAAT VAN LIMBURG STIRUMSTRAAT (er staat een geel bord 'school' boven de Wagenweg) deze is 50 meter ten noorden van de wandelingang Wagenweg 240 bij EINDENHOUT. Vanaf parkeerplaats 200 meter lopen door het parkje met tuinkoepel naar het veld. Tas tillen svp, niet over schelpenpad trekken. Moet lukken :-). Auto's niet parkeren bij de ingang cricketveld. Lees verder

Beeldverslag van zaterdag 10 juli.
De strijd om de Posthuma Beker en de van Baasbank Trofee vastgelegd door Dorothee. Lees verder